O sa incerc sa explic in postarea de azi de ce cred eu personal ca substratul inert este cea mai buna optiune in acvariile plantate si de ce nu recomand substratul fertil.
As vrea sa incep prin a puncta cateva aspecte foarte importante :
1. In primul rand PRETUL. Fata de un substrat fertil, cel inert are un pret cu mult mai mic, iar pentru un acvariu mare, peste 200 litri, bugetul de achizitie al substratului poate fi foarte mare versus foarte mic daca achizitionam substrat inert
2. Faptul ca in acvariile plantate unde avem substrat inert putem controla cu adevarat nutrientii pentru plante, se stie ca fertilizarea in coloana de apa este cea mai eficienta. La substratul fertil nu putem avea niciodata un control asupra eliberarii substantelor nutritive in masa apei. Plus ca la inceput substratul fertilizant elibereaza foarte mult amoniac, in acvariul proaspat startat trebuie sa facem schimburi masive de apa de pana la 80% chiar si la 2 zile. Cu substratul inert aceste probleme nu exista
3. Substartul inert este de cursa lunga, eu personal am avut si am acvarii pornite de peste 2 ani fara sa dau un restart total. Substratul fertil se transforma in timp intr-un namol, isi pierde din propietatiile fertilizante relativ repede, acest proces de fertilizare dureaza cel mult un an in cazul produselor de top si foarte scumpe.
4. Mentenata in acvariile plantate cu substrat inert este foarte usoara, au fost cazuri in care am replantat masiv in proportie de 70-100% , apa era pur si simplu precum cafeaua si dupa 12 ore acvariul era curat ca lacrima. In cazut substraturilor fertilizante este o adevarata aventura sa umbli la radacinile plantelor, sa faci mutari de plante sau sa replantezi. Aceste acvarii se murdaresc repede si revenirea lor la normal este lunga si anevoioasa.
5. Substartul fertilizant te poate ajuta intr-o oarecare masura intr-un setup conceput doar pentru a avea viata scurta, adica aranjat-plantat-cateva luni tinut in viata fara prea mult intervenit la el-pozat-restartare totala. Daca esti un acvarist cu experienta, poti controla oarecum pe termen scurt atat cat sa ai rezultate bune.
6. Substratul inert poate fi controlat total, nu vom avea probleme cu o eliberare necontrolata de fertilizanti, nu vom avea varf de amoniac la inceput, nu se va transforma intr-un namol, resetarea setup-ului o putem face si la peste 2 ani, mentenata si replantare foarte usoara. Ne putem folosi de fertilizarea in coloana de apa, eu personal detin acvarii tip olandez cu plante pretentioase si in toate acvariile am doar substrat inert.
Este optiunea fiecaruia ce face cu banii lui, acvaristica chiar nu e un hobby ieftin. Toate aceste consumabile, neoane-fertilizare-plante-vietati-co2 presurizat-curent-si multe altele necesare pot face acest hobby foarte costisitor. Cu siguranta la cei ce detin acvarii mari, substratul fertilizant poate avea un pret ametitor si rezultatele sa nu fie pe masura asteptarilor. Trebuie specificat ca un substrat fertilizant nu inlocuieste pe deplin fertilizarea lichida in masa apei. Sunt multe lucruri in acvaristica care ne fac viata mai usoara si cheltuielile mai mici, dar pana atunci va spun motto-ul meu „cand ceva merge bine in acvaristica, nu schimba acel bine „
De ce recomand substratul inert in acvariile plantate?
2 răspunsuri
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Si care ar fi substratul care îl folosești predominant. Sau ce recomanzi?
Eu folosesc doar substrat inert in acvariile mele. Granulatia 2-4 mm este perfecta pentru plantat. Nu recomand o firma anume, dar ideea e sa fie cat mai natural.