Astazi vreau sa va prezint cea mai utila piesa din sistemul co2. O sa imi permit sa il citez pe prietenul meu acvarist Bitanu si sa ii preiau tot articolul scris de el
” Desi acesta este utilizat de ceva vreme de unii dintre noi si tot a fost aratat pe forumuri, mi-am zis sa prezint cumva construirea lui pe etape si sa fie vazut la lucru.
Cred ca acest reactor este peste cel mai bun reactor care se gaseste in comert la noi si pentru noi, avand eficienta catre 100%, siguranta si simplitate in utilizare fata de reactoarele interne inestetice si care se imbacsesc foarte repede.
Acest reactor poate fi folosit (dar si pentru a fii eficient) la acvarii de peste 100 litri si la o pompa de recilculare sau filtru de apa extern cu debit minim de 700 l/h prevazut de constructor.
Construirea reactorului si explicatii:
Filtrul de apa retea are intrare si iesire de 1/2, 3/4 etc. si diferite marimi ale paharului (5,7,10 etc). Pentru un acvariu de pana in 200 litri recomand unul de marimea 5, iar pentru unul de peste 200 recomand unul de 7.
Asadar, i-am montat doua coturi si doua stuturi pentru furtun. La imbinari (pe filet) am folosit teflon pentru instalatii sanitare (nu este recomandat caltiul de canepa).
Atentie la alegerea stuturilor in/out, sa se faca in functie de furtunele filtrului extern de apa si pentru a nu lua din debit. De exemplu, filtrele JBL e700/e900 au furtun de 12/16 echivalent 1/2 si e1200 are furtun 16/22 echivalent 3/4. Eu recomand sa se renunte la spray-barr-ul OUT cu care vine filtrul si schimbarea furtunelor mai ales in cazul utilizarii unui filtru JBL e900, care este cel mai intalnit la noi, de la 12/16 la unele 16/22 si prinderea lor sa se faca cu coliere metalice tip auto, renuntand si la piulitele de plastic care devin inutile in acest caz. Spun astea pentru ca in timp, datorita actiunii bacteriilor din procesul de filtrare si a incarcaturii biologice, se reduce mult debitul initial al pompei.
Am dat doua gauri cu spiral de 3,5mm (dar asta depinde de metoda aleasa pentru a introduce CO2-ul) in corpul unui filtrului de apa retea, chiar dupa intrarea apei (a se urmarii semnul IN) in corp, si am infiletat fortat pe rand cate un mini-robinet metalic pana ce si-a facut filet in corpul de plastic, si apoi le-am reinfiletat dupa ce am pus pe filetul metalic niste banda de teflon. Atentie foarte mare la punctul in care urmeaza sa faceti gaurile in corpul filtrului, ca nu cumva sa dati de metal si sa largiti gura in plastic. Al doilea robinet este optional, prin acesta facandu-se numai ,,aerisirea,, reactorului, dupa operatiunea curatarii filtrului de apa (in situatia cand reactorul este ,,legat,, dupa filtrul de apa), a pompei de apa sau a furtunelor tur – retur. In stutul celui de-al doilea mini-robinet prin care se face asa-zisa aerisire, se poate ,,infige,, o bucata de furtun C02 pentru a nu uda interiorul mobilierului in timpul operatiunii.
Se poate folosii si metoda cu montarea unui T-eu de plastic care se monteaza inaintea reactorului, prin intermediul caruia se face intrarea gazului CO2 in apa.
Am infasurat teflon pe capatul unei bucati de pexal 3/4 (se poate folosi si teava ppr de 20) dupa care am introdus-o prin rasucire fortata in orificiul central din corpul filtrului. Capatul de jos al acestei tevi trebuie sa ajunga pana la 1-1,5 cm de fundul paharului.
Am taiat o bucata de burete (de la un filtru mai vechi) in forma circulara, i-am dat o gaura pe mijloc. La introducerea sa in paharul filtrului acesta nu trebuie sa fie comprimat, ci trebuie sa intre lejer. Rolul acestui burete este de opri bulele super-fine care ar da sa iasa pe refulare.
Varianta, mult mai eficienta (pentru a sparge mai repede si mai bine bulele de CO2), aceea de a umple tot interiorul cu bioballs-uri (le recomand), inele ceramice clasice (acelea pentru filtrarea exclusiv biologica gen Sera Siporax, JBL Micromec etc., nu sunt indicate pentru ca in timp se vor umple cu bacterii), burete/plasa de dus sau pietricele (diametru 1-3 cm). Atentie la umplere, sa nu fie astupat cumva capatul tevii (obturat)
Cheltuieli aproximative:
-carcasa filtru: 45-100 lei. Preturile variaza in functie de: dimensiunea carcasei, marca si magazin. Sunt pe piata asemenea carcase de filtre care au in cutie si suport de perete/mobilier.
-2 stuturi furtun si 2 coturi de bronz: 15-25 lei. Se pot folosii si coturi, mufe si adaptari din plastic, tip gradinarit. Folosirea coturilor si a stuturilor de bronz nu cred ca afectecteaza vietatile din acvariu, si o spun din experienta.
-doi mini-robineti metalici: 12 lei.
-2 coliere furtun tip auto: 4 lei.
-rola teflon instalatii: 5 ron.
Timp aproximativ de executie: 20-40 min.
Atentie! Preturile difera de la zona la zona si de la magazin la magazin. Succes si spor la treaba!
Succes si spor la treaba! „
Pana data viitoare va spun motto-ul meu ” cand ceva merge bine in acvaristica, nu schimba acel bine „