Cand anume trebuie curatate filtrele externe ?
Cel mai bun indiciu este debitul filtrului, se considera ca atunci cand debitul scade sub jumatate de cat era initial atunci filtrele trebuie spalate si curatate. Un alt indiciu ar putea fi durata in care nu a mai fost curatat, cand depasim 6 luni de la ultima curatare ne putem gandi sa umblam la filtre sa vedem ce mai este prin el. In acest caz trebuie specificat ca durata de timp nu este o regula, deoarece daca inca avem debitul bun, pesti putini in acvariu si apa curata nu este nevoie de mentenata filtrelor. Al treilea indiciu este chiar calitatea apei, depunerile pe substrat si plante, particulele in suspensie din masa apei. Cand apa acvariului este incarcata cu suspensii de mizerie, cand substratul are depuneri de suprafata, cand plantele prezinta mizerie pe ele atunci este cazul sa ne gandim la curatarea filtrelor externe sau interne.
Acum a iesit o moda cu prefiltrele, niste mici filtre in mare parte fara pompa individuala, care se monteaza inainte de sorbul filtrelor si care retin mare parte din mizerie, lasand filtrul extern mare principal sa faca doar o filtrare biologica. Aceste prefiltre fac in mare doar filtrare mecanica si nu lasa sa treaca grosul mizeriei in filtrul principal. In cazul acesta se spala mai des prefiltrul si mult mai rar filtrul extern, uneori durata de functionare a filtrului extern principal fara sa se faca mentenata poate depasii si 2 ani.
Sunt multe mit-uri cum sa speli mediile filtrante din filtru, unul dintre ele este ca trebuie spalat doar in apa de acvariu sa nu moara bacteriile si sa nu deciclezi acvariul.Eu, in peste 5 ani de acvaristica, am spalat tot ce contine filtrul extern doar sub jetul direct de apa de la retea si nu am avut niciodata probleme. Aduc filtrul in cada, scot toate mediile filtrante, pun un jet puternic de apa pe ele si indepartez toata mijeria. Evit sa fac o curatenie excesiva, sau doamne fereste sa fierb mediile filtrante, deoarece toata acea mizerie crunta din filtru, acel mal si bucati de mizerie sunt miliarde de bacterii folositoare, bacterii biologice ce tin apa curata si in parametrii normali. Trebuie specificat aici ca o apa curata vizual nu e neaparat o apa buna pentru plante si pesti, ea trebuie sa contina anumite valori bune de amoniac, de nitriti si nitrati, iar toate astea sunt reglate de bacteriile biologice din filtre.
La acvariile mai mari este ideal sa fie doua filtre externe, ce vor fi curatate doar cate unul odata si la o perioada ideala de o luna intre ele. Si inca ceva de retinut ar fi ca niciodata nu se face schimbul saptamanal de apa odata cu curatarea filtrelor, dar asta e alta poveste ce se v-a spune cu alta ocazie asa ca pana data viitoare va spun motto-ul meu „cand ceva merge bine in acvaristica, nu schimba acel bine”