Acvatica

Transport gratuit la comenzi peste 200 lei

De ce am eu cate doua filtre de putere mare la fiecare acvariu?
Eu consider ca toate cele 3 acvarii de cate 240 litri fiecare, sunt acvarii medii ca si capacitate. Fiecare acvariu are cate doua filtre de putere mare, pline cu material filtrant de calitate : Matrix, siporax, piatra ponce, substrat pro, etc. O sa incerc in aceasta postare sa lamuresc de ce cred eu ca asa este corect si mai bine pentru acvarii plantate.
S-a creat un mit ca acvariile cu multi pesti sunt cele au nevoie de filtrare mare, deoarece pestii creaza mizerie multa. Nu e total adevarat, eu cred cu tarie ca un acvariu masiv plantat poate crea mai multa mizerie decat un acvariu cu pesti mai multi. In timp mi-am dat seama ca asta e cea mai buna solutie pentru acvariile masiv plantate, deoarece plantele au nevoie de o apa curata pentru o fotosinteza buna. Intr-o masa mare de plante nu exista curenti ca intr-un acvariu cu putine plante, iar in acele zone fara curenti se aduna mizerie multa ce nu poate fi absorbita de sorbul filtrelor. Plantele pot lasa o mizerie enorma, sunt inevitabil destul de multe frunze care se descompun, la care se mai adauga si mizeria vietatiilor. Se pot configura in acvariu in asa fel ca in amandoua partiile pe lungime sa avem cate un sorb, asa evitam colmatarea acvariului in acea parte unde nu ar exista sorb.
Un alt aspect important este schimbul de apa, iar cand faci un schimb de apa de minim 50% cum fac eu , cele doua filtre te ajuta enorm. Cand facem mentenanta filtrelor, este indicat sa se faca la o luna distanta si asa sigur nu riscam o deciclare sau probleme in acvariu, in acea mentenanta se arunca miliarde de bacterii benefice. La inceputuri am avut si eu doar cate un filtru si ma nemultumea acea filtrare deficitara, dar in momentul cand am bagat al doilea filtru era o schimbare in bine. Doua filtre pot face si o valurire mai buna la suprafata, iar acel biofilm dispare. Eu nu am in nici-un acvariu biofilm , asta in conditiile in care nu folosesc schimmer.
Mai trebuie luat in calcul si sistemul co2, la mine reactorul de dizolvare co2 este pus pe iesirea unuia din filtre, iar asta reduce destul de mult debitul. Pentru un acvariu cu un singur filtru, reactorul co2 poate afecta filtrarea.
O filtrare buna va ajuta la o mentenanta buna, eu personal nu aspir niciodata acvariile, nici nu as putea face asta la cum sunt plantate. Plantele adora apa curata, lumina patrunde mai bine si asa avem fotosinteza buna. Dar in tot ce am spus acum, cel mai important este o calitate a apei foarte buna, acele bacterii benefice ne ajuta enorm, urmata desigur de o claritate care face ca acvariul sa arate plin de viata. Ne auzim data viitoare, dar pana atunci motto-ul meu este „cand ceva merge bine in acvaristica, nu schimba acel bine „

Un răspuns

 1. Sunt de acord cu doua filtre la acvariile mari, dar întrebarea mea este:no3-ul la atâta filtrare unde este? Se știe ca exista nitrificare și denitrificare în diferite situații,din experienta consider ca la o viteza mare de filtrare a apei no3 dispare, cum rezolvam aceasta problema?

Lasă un răspuns

0
  0
  Cosul tau
  Cosul este golInapoi la magazin
  Deschide chat
  Ai nevoie de ajutor?
  Buna! Cu ce te putem ajuta?