Apa oxigenata si folosirea ei in acvaristica plantata ca metoda prin care eliminam algele.
De la bun inceput vreau sa precizez ca aceasta metoda este una extrema si care de multe ori are si efecte negative asupra plantelor de acvariu cat si a vietatiilor, cu atat mai mult daca este facuta si gresit. Am folosit cu succes acesta metoda de cateva ori si am facut-o doar atunci cand stiam sigur ca oricare metoda de eliminare a algelor nu a dat randament. Apa oxigenata, cea comercializata in farmacie peroxid de hidrogen 3%, este o solutie de dezinfectare a ranilor externe si noi acvaristii am realizat ca poate distruge cam aproape toate tipurile de alge din acvariu.
Metoda in principiu e simpla si consta in adaugarea ei intr-un acvariu in care algele isi fac de cap, cate 1ml la fiecare litru apa net acvariu. Apa oxigenata se adauga in acvariul plin, ideea cu acvariul plin este ca asa se pot distruge absolut toate algele din acvariu, se lasa filtrarea in continuare sa functioneze pentru o mai buna distribuire si se amesteca putin apa cu mana pentru a ajunge in orice punct al acvariului.Specific clar in mod ideal este bine ca in acvariul plantat sa nu existe vietati inainte de aplicarea metodei sau macar sa fie indepartati crevetii care sunt foarte sensibili, sa fie indepartate plantele firave si sensibile. Cu siguranta vor fi afectate, eu la inceput am facut greseala de a nu scoate nimic si am avut pierderi mari in randul crevetilor, a pestilor sensibili gen otto si a plantelor finute…mi-am asumat acest risc atunci stiind ca aceasta metoda e una extrema.
Apa oxigenata este foarte eficienta in starpirea tuturor algelor, se vor scoate din acvariu toate elementele mobile de decor gen pietre sau lemne , acele elemente de decor afectate de bba sau alte alge si se vor pune intr-un lighean unde vom pulveriza direct pe ele apa oxigenata timp de 15 min, vom completa cu apa peste ele si le vom lasa asa cel putin inca 2 ore. Dupa adaugarea apei oxigenate vom observa aproape imediat o „perlare” masiva, mii de bule vor iesii din substrat, o limpezire a acvariului instantanee, o descompunere a resturilor si a mizeriei din acvariu. Vom astepta maxim 40 min-1 ora si vom face un schimb cu apa proaspata de 50% din masa neta, vom lasa filtrarea sa merga la capacitate maxima, ar fi bine sa aprindem si lumina pentru o fotosinteza a plantelor, toate astea ajuta pentru eliminarea efectelor secundare.
Cantitatea de 1ml apa oxigenata la fiecare litru de apa net acvariu, in opinia mea, este cantitatea maxima si cea mai eficienta. Dupa maxim o zi ar trebui sa se vada efectele pozitive, in sensul ca alge ca bba, staghorn, filamentoase se vor albi sau inrosi , iar in cateva zile vor disparea cu totul.
Daca vietatiile au fost eliminate din acvariu inainte de a aplica aceasta metoda dura de combatere a algelor, atunci le vom adauga in acvariu cam la 6 ore dupa ce am facut acel schimb de apa 50%, dupa ce lumina a functionat macar cateva ore si plantele au facut fotosinteza. Daca nu am scos vietatiile o sa monitorizam atent toata activitatea din acvariu si luam o decizie atunci.
Per total medoda de indepartare a algelor cu apa oxigenata este una deosebit de eficienta, cu efecte imediate si de durata, e buna mai ales ca actioneaza impotriva tuturor algelor din acvariu. Daca suntem putin atenti la detalii, efectele secundare pot fi minimalizate.Faptul ca , dupa o perioada, alge pot reaparea in acvariu, tine de echilibru creat dintre plante, fertilizare, co2 si lumina, dar asta e alta poveste ce se va spune cu alta ocazie asa ca pana data viitoare va spun motto-ul meu „cand ceva merge bine in acvaristica, nu schimba acel bine”
Am inteles acest aspect. As mai avea două întrebări referitor la acest subiect:
Apa oxigenata poate decicla acvariul?
Cateva poturi de moss se pot trata de filamentoase într-un acvariu steril cu apă oxigenata fara repercusiuni?
Multumesc pentru răspunsuri.
Da, uneori poate decicla acvariul, mai ales cand exista o filtrare insuficienta. Da poti trata mossul in afara acvariului, dar v-a iesi putin „parlit”.
Da, daca poti face asta. Ideea e ca dezradacinarea plantelor de acvariu presupune o restartare a acvariului. Este mult mai bine ca vietuitoarele sa fie scoase, mai ales ca trebuie distrusi toti sporii de alge din acvariu si filtru.
Este o solutie scoaterea plantelor afectate de alge si tratarea lor cu apă oxigenata într-un alt acvariu steril pentru a nu fi nevoie de eliminarea tuturor vietuitoarelor din acvariul comunitar?
Cred ca algele sunt cosmarul oricariu acvarist , si eu am scapat cu apa oxigenata !