
Cu siguranta nu trebuie sa bagam in acvariile noastre lemne de rasinoase, iar lemnele ce se preteaza cel mai bine sunt cele de vita de vie, de prun, de cires, de mar, mopan si alte esente exotice.Lemnele trebuie pregatite in prealabil inainte de a fi introduse in acvarii. In primul rand trebuie spalate foarte bine si curatate de coaje daca este cazul. In al doilea rand, daca marimea ne lasa ideal ar fi sa le fierbem in cateva ape. Este ideal sa le fierbem in mai multe ape deoarece prin aceasta procedura se elimina cea mai mare parte a taninului , care maroneste apa, se curata de paraziti si alte substante nocive, lemnul isi deschide porii si ia apa mai repede. O jumatate de kilogram de sare mare adaugata in timpul fierberii ajuta la sterilizarea lemnului si sa ia cat mai multa apa ca sa se scufunde usor in acvariu.
Un lemn nou bagat in acvariu are tendinta de a forma o mazga albicioasa, ca o gelatina, care nu afecteaza cu nimic acvariul…doar ca este urat vizual si poate fi indepartata cu ajutorul catorva ancistrusi sau melci ce o consuma cu placere.Putem sa bagam in lemne anumite plante ce se preteaza la asa ceva , sau putem lega de ele moss-uri ce da un aspect superb de padure.
Asa cum spuneam mai sus lemnul introdus in acvariu scade ph apei si ajuta destul de mult in cazurile cand dorim sa facem asta. Sunt cazuri cand vrem sa creem un biotop natural si ne trebuie o apa a acvariului cu tenta maronie, iar lemnele sunt potrivite pentru asta. In timp lemnele nu vor mai elimina tanin si pot suferi schimbari de culoare si forma.Faptul ca lemnele si pietrele alese cu grija fac un aquascape reusit este ceva cunoscut printre acvaristi, dar asta e alta poveste ce se v-a spune cu alta ocazie si pana atunci va spun motto-ul meu ” cand ceva merge bine in acvaristica, nu schimba acel bine „